Books

Scheisseimer

Koenraad Tinel – Scheisseimer

Koenraad Tinel is zes jaar oud als het Duitse leger op 10 mei 1940 België binnenvalt. Zijn familie is nazigezind en collaboreert zwaar met de bezetter. Bij de landing in Normandië slaat het gezin op de vlucht naar Duitsland. Een tocht die langs de verschrikkingen van de oorlog leidt naar een klein dorpje, niet ver van de Tsjechische grens. Als de Russen komen, moet de familie opnieuw vluchten, in omgekeerde richting. Met niet veel meer dan een emmer ter ontlasting.

Scheisseimer werd in 2009 uitgegeven dreef, nadat het ruim zestig jaar diep onder zijn huid opgeborgen zat. In één razende geut van 240 vloeibare tekeningen toonde de kunstenaar hoe hij opgroeit in een kunstminnend gezin, op zijn schommel zit en aan de piano oefent met zijn joodse lerares Betty Galinsky. Maar ook hoe hij op de vlucht slaat, door bossen doolt, honger kent, bommen ziet vallen, steden en mensen ziet branden.

Met deze volledig herwerkte versie van Scheisseimer kruipt Koenraad Tinel nog dichter bij de rauwe kern die onuitwisbaar in de kunstenaar woont én onverwerkt in de samenleving doorleeft.

Scheisseimer werd voor het eerst in 2009 uitgegeven, nadat het ruim zestig jaar diep onder Tinels huid opgeborgen zat. Met deze volledig herwerkte versie, waarin het verhaal nu als beeldverhaal vertelt wordt, kruipt Koenraad Tinel nog dichter bij de rauwe kern die onuitwisbaar in de kunstenaar woont én onverwerkt in de (vlaamse) samenleving doorleeft.

Scheisseimer_omslag
Scheisseimer_titelpagina
Scheisseimer_01
Scheisseimer_02
Scheisseimer_03
Scheisseimer_04
Scheisseimer_05
Scheisseimer_06
Scheisseimer_07
Scheisseimer_08
Scheisseimer_09
Scheisseimer_10
Scheisseimer_11
Scheisseimer_12
Scheisseimer_13
Scheisseimer_14
Scheisseimer_15
Scheisseimer_16
Scheisseimer_17
Scheisseimer_achterplat
<
>